Centrul ugandez pentru justiție și pace va primi Premiul Ioan Paul al II-lea

da SLOTSCetatea Vaticanului – A. Mărtinaș
Vatican News – 16 mai 2024. Scopul inițiativei este recunoașterea realizărilor semnificative dar și sprijinirea activităților care promovează studierea învățăturii sfântului papă Ioan Paul al II-lea, și punerea în aplicare, în mod creativ,

da Inter de Limeira: a valorilor pe care le-a răspândit și continuarea proiectelor pastorale inițiate în timpul pontificatului său.

La 14 octombrie 2023, un juriu internațional, prezidat de cardinalul Kurt Koch și format din 13 persoane reprezentând diferite domenii ale cunoașterii și realități ale Bisericii a selectat primul câștigător al Premiului. Este vorba despre Centrul pentru justiție și pace Ioan Paul al II-lea din Kampala, Uganda, o organizație înființată în 2006 la inițiativa a șapte congregații religioase care activează în Uganda și care se inspiră din exortația post-sinodală Ecclesia in Africa (din 1995). Scopul Centrului Ioan Paul al II-lea pentru justiție și pace este promovarea în mod practic a doctrinei sociale a Bisericii, în special a magisteriului sfântului Ioan Paul al II-lea.

Ceremonia de înmânare a Premiului Sfântul Ioan Paul al II-lea va avea loc pe 22 mai a.c., la Vatican, în Sala Regia a Palatului Apostolic, la ora 17.00. În cadrul serii de gală, va avea loc prezentarea premiatului, de către președintele juriului, cardinalul Kurt Koch. Discursul introductiv va fi adresat de monseniorul Marek Jędraszewski, arhiepiscop mitropolit de Cracovia. Prezentarea premiului – a statuetei –va fi făcută de cardinalul Pietro Parolin, care va ține și un discurs despre contribuția sfântului Ioan Paul al II-lea la doctrina socială catolică, cu referire specială la misiunea Bisericii în Africa.
Mai multe informații despre Premiul Sfântul Ioan Paul al II-lea pot fi găsite la www.premiogp2.it.